دسته بندی : مقالات
Alternate
در تاریخ : 11 آذر 1402
comment
بدون دیدگاه
hourglass
زمان مطالعه : 2 دقیقه

تجهیزات پاشش رنگ های مایع

تجهیزات پاشش رنگ های مایع

انواع روشهای پاشش رنگ مایع:

در تقسیم بندی اولیه انواع روشهای پاشش به شرح ذیل می باشد:

روش پاشش ایراسپری AIRSPRAY  
روش پاشش ایر اسیست AIRASSIST
روش پاشش ایرلس AIRLESS

در روش ایر اسپری با فشار ماشه جریان هوا رنگ خروجی از نازل را هدایت می کند و جریان هدایت و فرم دهنده رنگ توسط باد خروجی از ایر کپ پیستولت کنترل می شود.

انواع روشهای پاشش ایر اسپری:

HVLP(high volume low pressure)  مقدار هوای زیاد با فشار کمتر

نتیجه این کارنسبت بیشتری از رنگ به روی قطعه مینشیند و پرت رنگ و آلودگی محیطی کمتر میشود.

یک محاسبه سر انگشتی نشان می دهد در این روش دو سوم رنگ روی قطعه نشسته و یک سوم پرت میشود.

برای اعمال این روش یک کمپرسور با حداقل 5 اسب بخار (3.7 کیلو وات) خروجی مورد نیاز میباشد

از روش ایر اسپری HVLP در صنایعی مانند صنعت خودرو ،تزئینی ، دریایی ، پوششهای معماری ، مبلمان ، نقاشی منظره و لوازم آرایشی بهداشتی استفاده می شود.

 

روش LVLP (low volume low pressure) فشار هوای کمتر و خروجی مواد کمتر


این روش یک تلاش بیشتر نسبت به روش hvlp است تا حداکثر بازدهی روی قطعات در قسمت رنگ و امیزی پایانی به دست بیاید و در این روش هدف از کاهش مقدار باد بدست اوردن حداکثر بازدهی می باشد.

روش الکترو استیک ایر اسپری ELECTRO

 

روش  الکترو استاتیک ELECTRO STATIC 

 

رنگ الکترو استاتیک برای اولین بار در سال 1940 در ایالات متحده آمریکا توسط هارولد رانسبرگ به ثبت رسید.

در این روش ذرات رنگ در هنگام حرکت در داخل پیستوله باردار شده و قطعه ای که باید رنگ شود بار الکتریکی مخالف می گیرد در نتیجه ذرات از یک منبع دفع و توسط منبع دیگر جذب میشود.نتیجه آنی این روش کاهش چشمگیر پرت رنگ و صرفه جویی در مقدار مصرف می باشد

 

روش ایراسیست  AIRASSIST

 

این روش یک روش ترکیبی می باشد که مواد به صورت ایرلس و بدون کمک هوا از نازل خارج می گردد و باد فشرده در قسمت خروجی نازل جهت جلا دادن و براق کردن به رنگ خروجی اضافه می گردد.

مزییت این روش در این است که می توان سرعت و پوشش دهی یک دستگاه ایرلس را با کیفیت و براقیت یک روش ایر اسپری ترکیب کنیم.

این روش پاشش بهترین انتخاب برای صنایع فلزی با کاربردهای ضد خوردگی ،  صنایع کوچک و متوسط ، صنایع هوایی و ریلی و مخصوصا بهترین انتخاب برای صنایع چوب میباشد.

پیستوله ایر اسیست را می توان با قطع کردن رگلاتور هوای گان به عنوان یک دستگاه ایرلس نیز به کار برد.

@GRACOPOSHKAR

 

روش ایرلس AIRLESS

 

در این روش مواد با فشار بالا معمولا بین 300 تا 8500 پوند بر اینچ (  22 تا 600 بار)  کاملا به صورت اتمایز شده و پودر از نازل گان خارج می شود. 

 روش ایرلس روش محبوب پیمانکاران جهت بالا بردن سرعت پاشش ، کاهش هزینه نیروی انسانی و بازگشت سریع سرمایه میباشد.

در این روش به علت فشار و سرعت بالای پاشش مواد به تمام درزها نفوذ کرده و همچنین با توجه به سرعت بالای پرتاب کاملا به قطعه میچسبد.

پمپهای ایرلس از دو بخش اصلی تشکیل شده است،  موتور محرک و پمپ پاشش (LOWER)

 موتور محرک پمپهای ایرلس سه نوع میباشند؛

- هوای فشرده (ایر موتور)
- برق (الکترو موتور)
- پمپ هیدرو لیکی

قسمت پمپ رنگ یا زیر پمپ نیز معمولا از یک سیلندر که شامل یک پیستون دو حرکتی میباشد جهت پمپاژ رنگ و مواد استفاده می کند ،

برخی از پمپهای ایرلس از سیستم دیافراگم به جای پیستون استفاده می کنند ولی در هر صورت از یک سوپاپ ورودی و خروجی بهره میبرند.
در اکثر پمهای ایرلس برقی الکترو موتور با یک چرخ دنده به زیر پمپ وصل میشوند و  یک سنسور فشار که توسط پنل کنترل اپراتور راهنمایی می شود کار راه اندازی مجدد و توقف و کنترل فشار پمپ  را به عهده دارد..

در برخی مدلها موتور بنزینی با کنترل فشار از طریق کلاج برقی هدایت می شود.

 

انواع دستگاه رنگ پاش مایع

استفاده از رنگ ها و رنگ آمیزی سطوح مختلف از جمله اقداماتی است که در صنایع مختلف و با اهداف متفاوتی انجام می شود. همانطور که می دانید در صنایع مختلف مانند صنایع چوب، صنایع خودروسازی و غیره به دلیل تولیدات انبوه نمی توان به صورت دستی و سنتی به رنگ آمیزی محصولات پرداخت. علاوه بر زمان بر بودن روش های سنتی، زمان لازم برای خشک شدن رنگ ها بسیار طولانی بوده و در اغلب موارد به کوره های خشک کن نیاز خواهد بود. امروزه برای تسریع و بالا بردن راندمان کاری از دستگاه های رنگ پاش به منظور رنگ آمیزی و طراحی تولیدات مختلف استفاده می کنند. دستگاه های رنگ پاش نیز انواع مختلفی داشته که کاربردها و مشخصات فنی هر کدام متفاوت خواهند بود. ما در این مطلب قصد داریم به معرفی دستگاه رنگ پاش و نحوه کار آن و همچنین بیان مشخصات فنی دستگاه های رنگ پاش بپردازیم. علاوه بر این ها به بیان انواع مختلف دستگاه های رنگ پاش نیز خواهیم پرداخت. پس در ادامه همراه ما باشید.

دستگاه رنگ پاش مایع چیست؟

همانطور که گفتیم برای تسریع کار رنگ آمیزی تولیدات در صنایع مختلف نیاز به استفاده از دستگاه های رنگ پاش خواهیم داشت. دستگاه رنگ پاش دستگاهی است که می تواند رنگ مایع را به صورت پوششی یکنواخت بر روی سطوح مختلف پاشیده و فرایند رنگ آمیزی را با سرعت زیادی انجام دهد. 

رنگ آمیزی که به وسیله دستگاه های رنگ پاش انجام شود، بسیار زودتر از رنگ آمیزی سنتی و دستی خشک خواهد شد و در واقع نیازی به کوره های خشک کن نیست. به عبارت دیگر به دلیل این که دستگاه های رنگ پاش قادر به رنگ آمیزی به صورت لایه ای نازک هستند، فرایند خشک شدن محصولات بسیار کوتاه مدت است. 

علاوه بر این مقدار کمتری رنگ مایع مورد استفاده قرار خواهد گرفت. بنابراین با استفاده از دستگاه های رنگ پاش هم در هزینه و هم در زمان می توان صرفه جویی کرد. دستگاه رنگ پاش مایع از تجهیزات و اجزای مختلفی تشکیل شده است. اجزای دستگاه رنگ پاش مایع عبارتند از: پمپ باد، سیستم هواگیری پمپ، شیلنگ، پمپ مکش، خروجی پمپ، ورودی باد، رگلاتور، گان و نازل پاشش رنگ، و غیره. 

نحوه کار دستگاه رنگ پاش مایع

در اغلب دستگاه های رنگ پاش مایع نیروی مورد نیاز توسط منبع برق شهری دریافت می شود. این نیروی محرکه برق به موتور منتقل شده و سپس به پیستون می رسد. پیستون با دریافت انرژی و نیروی محرکه تغییر موقعیت داده و می تواند رنگ را به میزان نیاز مکش کند. سپس به حالت اولیه خود برگشته و رنگ را از روزنه پخش سیال خارج می کند. در این مرحله رنگ به شیلنگ و سپس به نازل دستگاه جهت اسپری بر روی قطعه کار منتقل خواهد شد. 

مزایای استفاده از دستگاه رنگ پاش مایع

همانطور که گفتیم مهمترین مزیت استفاده از دستگاه های رنگ پاش مایع، افزایش و بالا بردن سرعت رنگ آمیزی خصوصا در پروژه های بزرگ است. علاوه بر این، با استفاده از این دستگاه های می توان رنگ آمیزی را به صورت یکنواخت انجام داد. رنگ آمیزی اصولی و درست می تواند کیفیت و دوام محصولات را بالاتر برده و در نتیجه افراد مصرف کننده رضایت بیشتری خواهند داشت. 

رنگ آمیزی درست و اصولی ماندگاری بالایی داشته و سطح رنگ در بلند مدت پوسته پوسته نشده و ریزش نمی کند. تعویض رنگ در این دستگاه ها به راحتی انجام می شود. از طرفی میزان مصرف رنگ نیز با استفاده از این دستگاه ها کاهش چشمگیری داشته و می تواند هزینه تمام شده را به مقدار زیادی کاهش دهد. سرعت بالا و راحت بودن رنگ آمیزی می تواند از خستگی کاربر و یا به کارگیری نیروی انسانی به تعداد زیاد جلوگیری کند. 

از دستگاه های رنگ پاش مایع می توان در هر شرایط آب و هوایی به راحتی استفاده کرد. شرایط نگهداری این نوع دستگاه ها بسیارآسان بوده و هزینه تعمیرات  پایینی دارند. علاوه بر این قطعات مورد نیاز برای تعمیرات این دستگاه ها را نیز به راحتی می توان یافت.

انواع دستگاه رنگ پاش مایع

دستگاه های رنگ پاش انواع مختلف با مشخصات متفاوتی دارند که در ادامه به معرفی سه نوع اصلی این دستگاه خواهیم پرداخت.
دستگاه رنگ پاش ایر اسپری: در این دستگاه رنگ پاش همانطور که از نامش پیدا است، از هوا برای اجرای عملیات رنگ آمیزی استفاده می شود. البته انرژی مورد نیاز برای شروع به کار این دستگاه از طریق یک منبع برق تهیه می شود. در زمان شروع به کار دستگاه رنگ پاش ایر اسپری مقداری هوا درون محفظه ذخیره می شود و رنگ را با فشار به سمت بیرون هدایت می کند. 
دستگاه رنگ پاش ایرلس اسپری: این دستگاه برخلاف دستگاه رنگ پاش ایر اسپری، فرایند رنگ آمیزی را بدون استفاده از هوا انجام می دهد. در این نوع دستگاه از یک پمپ فشار قوی برای انتقال و خروج رنگ استفاده شده است. وجود این پمپ فشار قوی و پاشش رنگ مایع با قدرت زیاد بر روی سطوح مختلف می تواند موجب رنگ آمیزی با کیفیت بهتری شود. 
دستگاه رنگ پاش مایع گان رنگ: دستگاه رنگ پاش گان رنگ اغلب برای موارد کوچک رنگ آمیزی مورد استفاده قرار گرفته و در صنعت و یا در پروژه های بزرگ کاربرد نخواهد داشت. در این نوع دستگاه رنگ پاش، رنگ آمیزی توسط یک تفنگ انجام می شود. فشار مورد نیاز برای پاشش رنگ توسط کمپرسور یا موتوری که در داخل دستگاه قرار دارد ایجاد شده و رنگ به سطح مورد نظر پاشیده می شود. 

نکات استفاده از رنگ پاش مایع

بعد از آن که دستگاه رنگ پاش مایع را متناسب با نوع پروژه و مساحت آن، نوع رنگ و موارد دیگر انتخاب کردید، می تواند شروع به استفاده از آن کنید. برای این که از دستگاه مورد نظرتان بهترین استفاده را داشته و نتیجه خوبی داشته باشید بهتر است برخی نکات را همواره مدنظر قرار دهید. اولین و مهمترین نکته رعایت فاصله پیستوله با سطح کار است. فاصله استاندارد پیستوله تا سطح کار بین 20 تا 30 سانتی متر است. 
فاصله کمتر از این حد می تواند موجب شره کردن رنگ و در نتیجه پوسته پوسته شدن آن بعد از خشک شدن شود. نکته مهم دیگر جهت پاشش رنگ است. بهتر است پیستوله را به صورت موازی گرفته و از سمت چپ به سمت راست حرکت دهید. دقت داشته باشید این کار را با سرعتی متوسط و به صورت یکنواخت انجام دهید. دمای هوایی که در آن اقدام به رنگ آمیزی سطوح مختلف می کنید نیز باید متناسب و متعادل باشد. 
معمولا بهترین دما برای رنگ آمیزی با استفاده از دستگاه های رنگ پاش مایع 22 تا 30 درجه سانتی گراد است. استفاده از ماسک، عینک و دستکش های مخصوص نیز در هنگام استفاده از دستگاه های رنگ پاش الزامی است. به دلیل این که رنگ های مایع از حلال های صنعتی تشکیل شده اند و می توانند موجب مشکلات تنفسی در افراد شوند. به یاد داشته باشید بعد از اتمام کار حتما پیستوله، شیلنگ و محفظه رنگ را به طور کامل تمیز کنید. رنگ اضافه را نیز به طور کامل تخلیه کرده تا از خشک شدن رنگ در داخل دستگاه جلوگیری کنید. 

نکات مهم برای خرید دستگاه رنگ پاش مایع

با توجه به انواع مختلف دستگاه رنگ پاش مایع که در بازار موجود است و کاربردهای مختلف هر کدام باید موارد مهمی را در انتخاب و خرید آن مورد توجه قرار داد. مهمترین نکته، نوع کاربرد و هدفتان از خرید این دستگاه است. نوع و مساحت پروژه ای که قصد انجام آن را دارید نیز نکته بسیار مهمی است. به عنوان مثال برای پروژه های بزرگ و استفاده در صنایع سنگین بهتر است از دستگاه های ایرلس پنوماتیک استفاده کرد. این نوع رنگ پاش ها پایه های چرخ دار دارند که حمل آن ها را آسان می کند.
 مورد دیگر در انتخاب دستگاه رنگ پاش، توجه به طول شیلنگ است. برخی از دستگاه های رنگ پاش، فاقد شیلنگ هستند. در میان دستگاه هایی که شیلنگ دارند طول شیلنگ می تواند متفاوت باشد. برخی از دستگاه ها نیز قابلیت تعویض شیلنگ و افزایش طول آن را دارند. همانطور که می دانید طول متناسب شیلنگ می تواند مانع از جابجایی زیاد دستگاه و خستگی کاربر شود. از طرفی برخی از انواع دستگاه ها رنگ را مستقیما از مخازن و یا سطل رنگ می گیرند.
 اما در برخی دیگر باید مخزن رنگ مخصوص به خود دستگاه را در ابتدای کار پر کرد. ظرفیت مخزن هر دستگاه نیز متفاوت است. طبیعتا استفاده از دستگاه هایی که مخزن رنگ بزرگتری دارند، در پروژه های بزرگ انتخاب درست تری است. در هنگام انتخاب و خرید دستگاه رنگ پاش باید به نرخ جریان و استفاده سالانه دستگاه نیز دقت داشته باشید. 
نرخ جریان به میزان رنگی که دستگاه قادر است در عرض یک دقیقه بپاشد، گفته می شود. استفاده سالانه نیز به تعداد گالن های رنگی که یک دستگاه در طول یک سال استفاده می کند، گفته خواهد شد. هرچه این نرخ ها در یک دستگاه بالاتر باشد، بهتر است. توجه به تمامی این نکات باعث می شود بتوانید انتخابی مناسب و کاربردی داشته باشید. 




برچسب ها : #پاشش #رنگ
از طریق فرم زیر نظر خود را راجب این مقاله به اشتراک بگذارید
لطفا صبر کنید...